Στο ΣτΕ η Προσφυγή Κατά του Γάμου Ομόφυλων Ζευγαριών
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει κατατεθεί προσφυγή από τρία Σωματεία που ασχολούνται με θέματα παιδικής ηλικίας. Η αποστολή τους, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, περιλαμβάνει την υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου, καθώς και την προώθηση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση. Επιπλέον, άπτονται της προάσπισης των αξιών της ορθόδοξης πίστης, κάτι που καταδεικνύει τη σημασία που δίδουν στον παραδοσιακό οικογενειακό θεσμό.
Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση μιας υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τον τρόπο τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων, κυρίως αναφορικά με την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου. Αυτή η απόφαση, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, προορίζεται να υλοποιήσει τις αλλαγές που εισάγει ο νόμος 5089/2024.
Η κύρια επιχειρηματολογία των προσφευγόντων εστιάζει στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου τροποποιούν τον θεσμό της οικογένειας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι:
- (α) Η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας απαιτεί την ύπαρξη γονέων διαφορετικού φύλου, δηλαδή μητέρα και πατέρα. Αυτή η αναγκαία διάσταση οδηγεί στην προϋπόθεση του γάμου μόνο μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου.
- (β) Η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε οικογένειες με έναν πατέρα και μια μητέρα, τοποθετώντας τα σε δυσμενέστερη θέση σε σύγκριση με τα παιδιά που ανατρέφονται από ετερόφυλους γονείς.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται τώρα να εξετάσει τη συνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου 5089/2024. Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφασίσει εάν η αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ατόμων και η δυνατότητα υιοθεσίας από αυτά τα ζευγάρια αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 21 παράγραφος 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και του άρθρου 4 παράγραφος 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.
Υπέρ της νομιμότητας της προσβαλλόμενης πράξης παρεμβαίνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας που ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα και θα εκδώσει την απόφασή της στο προσεχές μέλλον.