Τέχνη και Παράδοση: Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση
Με αφορμή τη σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα “Άνεμος Λόγου στην Τέχνη και στην Παράδοση” (Υπεύθυνη: κ. Μαργαρώνη Ελένη) και “Επιστημών και Τεχνών γεύσεις” (Υπεύθυνη: κ. Αγγελή Παναγιώτα), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Φθιώτιδας με τον τίτλο «Τέχνη και Παράδοση: Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Η εκδήλωση αυτή είχε σκοπό να παρουσιάσει τον βαθύτερο συμβολισμό του Πάσχα και να μεταφέρει τη σημασία των εθίμων και των τελετών που περιβάλλουν αυτήν την ιερή χρονική περίοδο.
Στην πραγματικότητα, η εκδήλωση αποτέλεσε έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης μιας μαρτυρίας πίστης σε έναν πνευματικό αγώνα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με έννοιες όπως «Συμπόρευση», «Συσταύρωση» και «Συνανάσταση», που αντικατοπτρίζουν την πραγματική αλληλεγγύη και υποστήριξη μεταξύ μας.
Η επιμέλεια της εκδήλωσης ανατέθηκε στη Λογοθεραπεύτρια κ. Φουντούκη Μαρία και τη Φιλόλογο κ. Μαργαρώνη Ελένη. Η μουσική διδασκαλία αναλήφθηκε από την Καθηγήτρια Μουσικής, κ. Μπαλογιάννη Σοφία, ενώ οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, κ. Καλτσά Αριστέα και κ. Παπαδημητρίου Χαρίλαος, προσέφεραν τους χορούς και τις κινήσεις της εκδήλωσης. Κεντρικό ρόλο είχαν επίσης οι Καθηγητές του Εργαστηρίου Χειροτεχνίας κ. Μαυροειδή Ευαγγελία και κ. Πετράκης Βασίλειος, οι οποίοι ανέλαβαν τα σκηνικά, καθώς και οι Καθηγητές του Εργαστηρίου Γεωπονίας κ. Γιαννακοπούλου Αθανασία, κ. Πιστόλη Γεωργίτσα και κ. Πρασσάς Γεώργιος, οι οποίοι φρόντισαν για τις χειροποίητες ανθοστολισμένες δημιουργίες.
Ηρωίδες και ήρωες της εκδήλωσης υπήρξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση, με τη στήριξη των κ. Ζαρκάδα Χρυσάνθη, κ. Κόκκαλη Αργυρή, κ. Λελεντζή Στυλιανής, κ. Τσικνάκη Μαρία, Κ. Υφαντή Άρη και κ. Χατζοπούλου Βασιλική. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα που παρασκευάστηκαν στο Εργαστήριο Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής από τους εκπαιδευτικούς κ. Δημακόπουλο Αναστάσιο, κ. Κλημασδά Αφροδίτη, κ. Πατσιούρα Αικατερίνη και κ. Σκιαδά Χρήστο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στη Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Λαμίας, κ. Τσιάκα Δήμητρα, για τη σημαντική προσφορά φορεσιών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, όπως ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Κάσσης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, η κ. Ξηρομερίτη Μαρία, εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Σπαλιώρας Κωνσταντίνος, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Νικολαΐδης Δημήτριος, ο κ. Κολιόπουλος Κωνσταντίνος, Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου Λαμιέων, και η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Λαμίας κ. Τσιάκα Δήμητρα. Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Αγγελάκης Παναγιώτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Φθιώτιδας, καθηγητές, μαθητές καθώς και γονείς και άλλα μέλη της κοινότητας.
Όλοι οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, βίωσαν μια περιβαλλοντική ατμόσφαιρα κατάνυξης και πνευματικής ευλάβειας, γεμάτη ζεστασιά και πνεύμα εορτασμού, στο πλαίσιο των εθίμων της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι μαθητές, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και μέσα σε ένα άρτια προετοιμασμένο σκηνικό, αναπαρίστησαν σημαντικές σκηνές, όπως την Κυριακή των Βαΐων, τον Μυστικό Δείπνο, τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση του Κυρίου, την περιφορά του Επιταφίου, το Μοιρολόι της Παναγίας, τις Αναστάσεις του Κυρίου, καθώς και τις χαρές του Πάσχα.
Στο τέλος, όλοι μαζί έψαλαν το «Χριστός Ανέστη», οι μαθήτριες – Μυροφόρες ράντισαν το κοινό με άνθη και τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με τη δέουσα επισημότητα, σεβασμό, και ευλάβεια. Η συμμετοχή και η ενθουσίαση του κοινού ήταν έκδηλη, με τα πρόσωπα όλων να εκπέμπουν χαρά και συγκίνηση.
Είθε η ψυχική ανάταση του Πάσχα να εμποτίσει τις καρδιές όλων μας την ύψιστη Τέχνη της Αγάπης!
Καλή Ανάσταση!
Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Φθιώτιδας