Ενημέρωση για την Έξαρση της Βίας μεταξύ Ανηλίκων
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, ανέλυσε τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το νέο της χαρτοφυλάκιο, εστιάζοντας στην ανησυχητική αύξηση της βίας μεταξύ ανηλίκων και τις δράσεις που προγραμματίζει το υπουργείο για την αντιμετώπισή της.
Σχολιάζοντας το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, η υπουργός τόνισε ότι, αν και τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Αντίθετα, για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή μια εθνική στρατηγική που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα αισθάνονται υποστήριξη, είτε βρίσκονται στο σχολείο, είτε στο σπίτι ή στην κοινότητα. Επιπλέον, οι γονείς θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.
Η πλατφόρμα Stop Bullying, η οποία λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2023, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1.200 αναφορές. Τα περιστατικά που αναγκάζονται να αναφερθούν είναι ανώνυμα, και το σχολείο έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να ενημερώνει για κάθε βήμα που πραγματοποιεί για την αντιμετώπισή τους. Όπως αποκάλυψε η κα Ζαχαράκη κατά την ομιλία της στην ΕΡΤ, το 49% των αναφορών προέρχεται από την Αττική, με το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών να παρατηρείται στα Γυμνάσια, κυρίως σε παιδιά ηλικίας 13-14 ετών και, καθαρά, μεταξύ αγοριών. «Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο λιγότερο αναφέρουν τι τους συμβαίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της παρουσίας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. Από το 2020, χάρη στη συνεργασία της με τη Νίκη Κεραμέως, έχουν μπει ειδικοί και στα Γενικά Σχολεία. Ωστόσο, σημείωσε ότι ένας ψυχολόγος καλύπτει σήμερα τέσσερα ή πέντε σχολεία και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του αριθμού τους, διαβεβαιώνοντας ότι «θα εξαντλήσουμε τον προϋπολογισμό για να το πετύχουμε». Μέχρι στιγμής, 20.000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη διαχείριση περιστατικών bullying μέσω προγραμμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και το σχέδιο συνεχίζει να εξελίσσεται.
Αναφερόμενη στο ζήτημα των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, η Ζαχαράκη τόνισε ότι τα παραβατικά περιστατικά μειώνονται κάθε μήνα και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «η Ελλάδα έλαβε ένα μέτρο που ακολουθούν πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία και συναντίληψη μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών. «Το φαινόμενο του εκφοβισμού απαιτεί μηδενική ανοχή», δήλωσε, προσθέτοντας πως η λεκτική βία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.