Εξέλιξη στο Στρατηγικό Σχέδιο του Πενταγώνου για την Ανατολική Ευρώπη
Το Πεντάγωνο διερευνά σοβαρά την πιθανότητα μερικής απόσυρσης στρατευμάτων από την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News (08.04.25). Οι πληροφορίες προέρχονται από έξι αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο που βρίσκεται υπό εξέταση περιλαμβάνει την απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την περιοχή. Αυτή η προοπτική προκαλεί ανησυχία και στις δύο ηπείρους, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα ενθαρρύνει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να προχωρήσει σε πιο επιθετικές ενέργειες.
Οι στρατιωτικές μονάδες υπό εξέταση αποτελούν μέρος του 20.000 στρατιωτικού προσωπικού που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022, προκειμένου να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες των γειτονικών χωρών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι ακόμη υπο διαπραγμάτευση, ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να αποσυρθούν μέχρι και οι μισές δυνάμεις που είχαν σταλεί αρχικά.
Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εσωτερικές συζητήσεις παίζει η τρέχουσα κατάσταση, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι που έχουν αναφερθεί, τόνισαν αρκετές λεπτομέρειες της πρότασης, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της οποίας η εκτέλεση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις υποχρεώσεις τους προς τους μακροχρόνιους συμμάχους τους στην Ευρώπη.
Ο Seth Jones, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι πιθανόν να θεωρήσουν τη συρρίκνωση των αμερικανικών δυνάμεων ως ένδειξη αδυναμίας της αποτροπής και θα είναι πιο πρόθυμοι να αναμιχθούν με διάφορους τρόπους στην περιοχή.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσουν να επικεντρωθούν αλλού, κυρίως στο Ινδο-Ειρηνικό και σε άλλες υψηλές προτεραιότητες.
Σημαντικό είναι ότι η απόφαση για τη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ρουμανία και την Πολωνία έρχεται σε μία περίοδο όπου, όπως αναφέρει το NBC, η στρατηγική του υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, τοποθετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία θέση πιο κεντρική στο θέμα της ασφάλειας και της άμυνας.
Η απόσυρση στρατευμάτων μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση πόρων, ενδεχομένως για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αλλά και στη δυνατότητα κάλυψης αναγκών καινοτόμου εξοπλισμού του στρατού των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι περίπου 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες είναι παρόντες σήμερα στην Ευρώπη, κάτι που επηρεάζει τις πολιτικές ισορροπίες και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής.
Η πολιτική αυτή του Τραμπ φέρει μια σαφή αντίθεση με την προσέγγιση του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παρασχεθεί υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται μια αυξανόμενη πίεση για συμβιβασμούς από την πλευρά της Ουκρανίας και μια πολιτική σχετικά ανακριβή, ειδικά μετά την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας.
Ο Ben Hodges, απόστρατος στρατηγός, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την αποδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας και υπενθύμισε ότι όπως η Πολωνία και η Ρουμανία ενισχύουν τις δυνατότητές τους, η απόσυρση θα δημιουργήσει ένα κενό που θα πρέπει να καλυφθεί. Η Ρωσία, από την πλευρά της, προγραμματίζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του στρατού της, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για ενίσχυση στην περιοχή.
Σύμφωνα με έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλήξει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει έναν μεγάλο στρατό στην Ανατολική Ευρώπη μέσα στην επόμενη πενταετία, αν το ΝΑΤΟ δεν ενισχύσει τη στρατηγική του άμυνας. Αυτές οι πτυχές δείχνουν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης γεωπολιτικής και των δυναμικών που διαμορφώνουν το μέλλον της διεθνούς ασφάλειας.