Τη δύσκολη εξίσωση που θα οδηγήσει στον τερματισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, καλούνται να λύσουν σήμερα το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι αγρότες.
Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τις προηγούμενες ημέρες, μαζί με τα αρμόδιους υπουργούς “έξυσαν τον πάτο του βαρελιού” για να βρουν λύσεις στον παρόντα χρόνο αλλά και μακροπρόθεσμα, για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών.
Το “καλάθι” και οι δεσμεύσεις…
Το “καλάθι” σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι μικρό και συγκεκριμένο, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για νέα μέτρα το φθινόπωρο.
Ανάλογα της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των εσόδων από τον τουρισμό, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση προσδοκά ότι ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και νέες παρεμβάσεις.
Χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα εξαγγελίας ενός μέτρου “έκπληξη”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει στις 12.00 το μεσημέρι με τους εκπροσώπους της 15μελούς Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων και στις 13.00 με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, σε οικονομικό επίπεδο, αναμένεται να ανακοινώσει:
–Την επίσπευση της προκαταβολή του φόρου (Ε.Φ.Κ.) στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε οι αγρότες να πάρουν πιο γρήγορα στα χέρια τους τα χρήματα που προβλέπονται από το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση.
Το 30% του ποσού προγραμματίζεται να δοθεί άμεσα και το υπόλοιπο αναμένεται να καταβληθεί τμηματικά, σε λίγες δόσεις.
–Την περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι κάτι που εξετάστηκε το Σαββατοκύριακο από τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, και στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ανακοίνωση σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο “τραπέζι του διαλόγου” θεσμικά κ.α. αιτήματα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία “Ντάνιελ” και να δεσμευτεί ότι οι αποζημιώσεις, στο μέτρο του δυνατού, θα επισπευστούν, ενώ θα αναφερθεί και άλλες δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη τους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να στηρίξει το αίτημα αγροτών και κτηνοτρόφων για εντατικοποίηση των ελέγχων απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων αλλά και να εξετάσει και θεσμικά τους αιτήματα.
Όσον αφορά στην Κ.Α.Π., το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει στη συμφωνία των “27”, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, να επανεξεταστούν πτυχές της, με την Ελλάδα να επεξεργάζεται και τον δικό της κατάλογο προτάσεων.
Πάντως, το μήνυμα στους αγρότες που ζητούν να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινοτική Αγροτική Πολιτική, είναι πως σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχανε πόρους ύψους 2,8 δις ευρώ.
Μήνυμα από τους αγρότες
Οι αγρότες από την πλευρά τους χθες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων, στέλνοντας και αυτοί μήνυμα αποφασιστικότητας σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους.
Οι υπουργοί που θα πλαισιώσουν τον Κ. Μητσοτάκη
Σήμερα, στο συνάντηση με του αγρότες, από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον Πρωθυπουργό, θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας κ.κ. Αυγενάκης και Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο αρμόδιος υφυπουργός για την κρατική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Μάκης Βορίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Πήγη:www.newsit.gr