Ο Θερμότερος Μάρτιος στην Ιστορία της Ευρώπης
Ο φετινός Μάρτιος καταγράφηκε ως ο θερμότερος Μάρτιος στην Ευρώπη, με μια μέση επιφανειακή θερμοκρασία που ανήλθε σε 14,06°C, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Copernicus, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας παρακολούθησης του κλίματος. Αυτό το φαινόμενο συνιστά συνέχεια μιας σειράς ρεκόρ που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, και οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις εντεινόμενες επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
«Ο Μάρτιος του 2025 σημειώθηκε ως ο θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη άνοδο των θερμοκρασιών», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus. Η παρατηρούμενη αύξηση των θερμοκρασιών δείχνει το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες στην περιοχή μας.
Πέρα από τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ο φετινός Μάρτιος συνοδεύτηκε από έντονα και αντιφατικά υδρολογικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε η Μπέργκες, «πολλές περιοχές αντιμετώπισαν τον πιο ξηρό Μάρτιο των τελευταίων δεκαετιών, ενώ σε άλλες περιοχές παρατηρήθηκε ο πιο υγρός μήνας που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 47 χρόνια». Αυτά τα αναπάντεχα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν σοβαρές προκλήσεις για τις τοπικές κοινωνίες, επηρεάζοντας τη γεωργία και τις υποδομές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Μάρτιος του 2025 κατέχει τη θέση του δεύτερου θερμότερου Μαρτίου που έχει καταγραφεί στην ιστορία, με την μέση θερμοκρασία του πλανήτη να είναι κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι κάθε δέκατο του βαθμού προσθέτει στην μέση θερμοκρασία αποτελεί παράγοντα που ενισχύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες. Αυτές οι εξελίξεις έχουν σοβαρές και δυσδιάκριτες επιπτώσεις για τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί άμεση προσοχή και δράση από όλα τα κράτη και τους πολίτες, καθώς οι επιπτώσεις της πλήττουν το σύνολο του πλανήτη. Μόνο μέσα από συνεργασία και βιώσιμες πολιτικές μπορούμε να ελπίζουμε να περιορίσουμε την πρόοδο αυτών των ακραίων κλιματικών μεταβολών.