Καταδίκη δημοτικού υπαλλήλου για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικού
Ένας πρώην υπάλληλος του δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 18 ετών και 4 μηνών για την ευθύνη του σε μαζική εκδήλωση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που πλήξε 635 κατοίκους της περιοχής, έξι χρόνια πριν. Τα κρούσματα αυτά φέρεται να συνδέονται με την κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Στην ίδια υπόθεση, ο τότε και νυν δήμαρχος του Άργους Ορεστικού αθωώθηκε.
Ο καταδικασθείς υπάλληλος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διενέργεια ελέγχων και χλωριομετρήσεων του πόσιμου νερού κατά την επίμαχη περίοδο, κρίθηκε ένοχος για υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξ αμελείας και δια παραλείψεως, καθώς επίσης και για σωματική βλάβη από αμέλεια, κατά συρροή, με τις πράξεις αυτές να ανήκουν στο βαθμό του πλημμελήματος. Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κοζάνης αναγνώρισε στον υπάλληλο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Το δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την επιβληθείσα ποινή σε 5 ευρώ ημερησίως, με αναστολή στην εκτέλεσή της ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης. Η απόφαση βασίστηκε στο γεγονός ότι οι παραλείψεις στη χλωρίωση του δικτύου ύδρευσης του δήμου Άργους Ορεστικού τον Ιανουάριο του 2019 οδήγησαν στην μη αδρανοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι εισήλθαν στο δίκτυο και προκάλεσαν την ασθένεια στους κατοίκους.
Η επιρροή της μη επαρκούς χλωρίωσης
Η κατανάλωση του μολυσμένου νερού είχε καταστροφικές συνέπειες για 635 κατοίκους, οι οποίοι χρειάστηκε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να επισκεφτούν δημόσιες θεραπευτικές δομές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας 58χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και νοσηλεύτηκε για πάνω από 4 μήνες, καθώς υπέστη το σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο του προκάλεσε μόνιμη βαριά σωματική βλάβη.
Για την υπόθεση των γαστρεντερίτιδων στο Άργος Ορεστικό είχε κινητοποιηθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, και είχε σχηματιστεί αυτεπάγγελτα δικογραφία, η οποία όμως τέθηκε στο αρχείο το 2019 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς. Η μήνυση του 58χρονου κατά του δημάρχου και των υπευθύνων είχε με την ίδια τύχη, έως ότου η υπόθεση ανασύρθηκε το 2023 με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.
Απολογίες και αντεγκλήσεις
Στις απολογίες τους, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο δημοτικός υπάλληλος αρνήθηκαν τις κατηγορίες και αποποίησαν ευθύνες, αναφερόμενοι στις αρμοδιότητες του τότε αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος απεβίωσε το 2020. Το δικαστήριο τελικά έκρινε ένοχο τον δημοτικό υπάλληλο, απαλλάσσοντας τον από την επιβαρυντική περίπτωση ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είχε αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του 58χρονου. Ο συνήγορος του μηνυτή δήλωσε ότι λόγω αδυναμίας να αποδειχθεί η αιτία του συνδρόμου Guillain-Barré, παρ’ όλο που οι γιατροί τείνουν να το θεωρούν πιθανό υπόβαθρο, δεν υπήρξε «βεβαιότητα» κατά την κρίση των δικαστών.