Οι Σημαντικές Σημειώσεις για το Πασχαλινό Τραπέζι
Με την εορτή του Πάσχα να πλησιάζει, οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί με την προμήθεια και την προετοιμασία των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι. Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας παρέχει χρήσιμες οδηγίες που έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών κατά την περίοδο αυτή.
Οδηγίες για την Ασφάλεια των Τροφίμων
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η τήρηση βασικών κανόνων διαχείρισης τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια μας. Ακολουθούν μερικές σημαντικές πρακτικές που πρέπει να τηρούν οι καταναλωτές:
- Πρέπει να αγοράζετε φρέσκα τρόφιμα μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές και να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης.
- Αποθήκευση των τροφίμων σε κατάλληλες θερμοκρασίες, ειδικά για τα ευαίσθητα προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να κρατούνται στο ψυγείο.
- Ο ορθός χειρισμός των τροφίμων απαιτεί τακτικό πλύσιμο των χεριών και χρήση καθαρών εργαλείων και επιφανειών κατά την προετοιμασία.
- Είναι απαραίτητο να μαγειρεύετε τα κρέατα και τα πουλερικά σε σωστές θερμοκρασίες για να εξαλείψετε τυχόν βλαβερά βακτήρια.
- Μετά την παρασκευή του γεύματος, μην ξεχνάτε την καθαριότητα, εκπληρώνοντας προσεκτικά τον καθαρισμό των επιφανειών και των σκευών.
Επιπλέον, είναι σημαντικό οι αγορές να γίνονται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς όπου οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες λειτουργίας. Όταν προμηθεύεστε κρέας, αυτό θα πρέπει να τοποθετείται σε ψυγεία που τηρούν τις απαιτούμενες θερμοκρασίες και να μην εκτίθεται σε ρυπογόνους παράγοντες.
Κριτήρια Επιλογής Κρέατος και Αυγών
Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος, είναι κρίσιμα τα παρακάτω κριτήρια:
- Όλα τα εγχώρια αμνοερίφια θα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα καταλληλότητας που έχει χρώμα τυρκουάζ.
- Η εισαγωγή αμνοεριφίων από τρίτες χώρες απαιτεί την σφραγίδα καταλληλότητας σε καστανό χρώμα.
- Κάθε σφάγιο πρέπει να έχει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
- Τα σπλάχνα θα πρέπει να είναι καθαρά και χωρίς οποιαδήποτε οζίδια ή κύστεις.
- Επιπλέον, όσον αφορά τα κατεψυγμένα προϊόντα, είναι επιτακτική η ανάγκη να ελέγχεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.
Για την προμήθεια αυγών, οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν τις ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας και λήξης. Συνιστάται να διατηρούνται σε δροσερό χώρο κατά την αποθήκευση.
Επικίνδυνες Υποθέσεις με Σοκολατένια Αυγά και Βαφές
Στην περίπτωση των σοκολατένιων αυγών, είναι αναγκαίο να τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση και διάθεση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από γονείς όσον αφορά το περιεχόμενο που μπορεί να είναι επικίνδυνο για παιδιά. Επίσης, οι βαφές των αυγών θα πρέπει να είναι ασφαλείς και να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών.
Με αυτές τις κατευθύνσεις, οι καταναλωτές μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υγιές και ασφαλές πασχαλινό τραπέζι για εκείνους και τους αγαπημένους τους.