lamiachannel.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Παρέμβαση του Χρήστου Σταϊκούρα για το Σχέδιο Νόμου Ανάπτυξης Επενδύσεων και Ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς

banner

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθετήθηκε σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις». Ακολουθεί μια λεπτομερής ανάλυση της τοποθέτησής του.

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, αυτές τις ημέρες συζητάμε και θα ψηφίσουμε αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια ακόμη μεταρρυθμιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης, η οποία φιλοδοξεί να επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να τονώσει την κοινωνική συνοχή. Χαρακτηριστικά, θέλω να επισημάνω τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις του Σχεδίου Νόμου, οι οποίες θεμελιώνονται σε ρυθμίσεις που βρίσκονται σε εφαρμογή από το 2019 και το 2020 και ολοκληρώνονται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κεντρικές Παρεμβάσεις του Σχεδίου Νόμου

Αναφέρομαι:

  • Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος διπλασιάζει την περίμετρο επιλεξιμότητας, προκειμένου να καλύψει τη μεσαία τάξη και να αντιμετωπίσει περαιτέρω το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.
  • Στην παράταση λειτουργίας του Προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο έχει στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
  • Στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και ελκυστικότητας της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου.

Αναλύοντας περαιτέρω, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες και το Δημόσιο υπήρξε σημαντική μεταρρύθμιση για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2020. Ο Ν. 4738/2020, που συνιστά ένα νέο, συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, του ζητήματος της υπερχρέωσης. Αντικείμενο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η στήριξη τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, παρέχοντας τους τη δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πλαίσιο αυτό είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από την τότε Αντιπολίτευση, με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, η οποία τελικά καταψηφίστηκε. Με την πάροδο του χρόνου, το προαναφερθέν πλαίσιο έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα. Στην τελευταία εκτίμηση, οι ρυθμίσεις συνολικών οφειλών ανέρχονται σε 10,9 δισ. ευρώ, και το συνολικό ιδιωτικό χρέος της χώρας βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανανεωμένες ρυθμίσεις και η πορεία της Κεφαλαιαγοράς

Το σχέδιο νόμου προβλέπει 11 Άρθρα με νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις:

  • Τα εισοδηματικά όρια, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διπλασιάζονται.
  • Η υποχρέωση του πιστωτή να καταθέτει έγγραφη πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη τρεις μήνες πριν από τον πλειστηριασμό θεσμοθετείται.
  • Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις που επιλέγουν τη διαδικασία της εξυγίανσης.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα «Ηρακλής», οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μέσω του Ν. 4649/2019 και της εγγύησης που παρέχεται σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συρρίκνωση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων, ενισχύοντας σταδιακά τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη στον οικονομικό τομέα. Οι τράπεζες εξέφεραν εντυπωσιακούς αριθμούς, με το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» να μειώνεται από 40,6% το 2019 στο 3,8% το 2024.

Σήμερα, το σχέδιο νόμου επεκτείνει το Πρόγραμμα «Ηρακλής» και επικαιροποιεί τις σχετικές διατάξεις. Παράλληλα, ενισχύει τη λειτουργία της Κεφαλαιαγόρας και του Χρηματιστηρίου μέσω φορολογικών κινήτρων, θεσμικής θωράκισης των εποπτικών μηχανισμών και δημιουργίας πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει τη μάχη για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, μειώνοντας τα «κόκκινα» δάνεια και εξυγιάννοντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας σε περιόδους αβεβαιότητας.

Related posts

Διαλόγοι και Διπλωματία: Η Συναντήση Τραμπ-Μακρόν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

user 3

Καταστήματα Λαμίας: Ώρες Λειτουργίας για τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο

user 3

Θανατηφόρο τροχαίο στην παραλιακή – Δικυκλιστής σε σοβαρή κατάσταση μετά από σύγκρουση με φορτηγό

user 3