Πειραματική Καύση Ελαίων Σιλικόνης με τον Κώστα Λακαφώση
Ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών που επλήγησαν από το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, παρουσίασε ένα πείραμα καύσης ελαίων σιλικόνης στην εκπομπή «Εδώ» με τον Σταμάτη Ζαχαρό, στο ONE TV. Στην αρχή της παρουσίασης, ο Λακαφώσης τόνισε πως πολλοί άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες στο Internet και πιστεύουν ότι έχουν βρει τις σωστές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.
Δείχνοντας έναν λύχνο Μπούνσεν, εξήγησε πως η θερμοκρασία στο κέντρο της φλόγας μπορεί να φτάσει τους 1.200 βαθμούς Κελσίου, με τη δυνατότητα να αγγίξει και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου. «Αν σκεφτούμε ότι το ανθρώπινο χέρι καίγεται στους 65-70 βαθμούς Κελσίου, τότε αν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 70 βαθμούς, το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν καίγομαι όταν το χέρι μου περνά μέσα από αυτή τη θερμοκρασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Σημασία της Ποσότητας Υλικού
Αναλύοντας το πείραμα, ο Κώστας Λακαφώσης τόνισε ότι η ποσότητα του υλικού παίζει καθοριστικό ρόλο στην καύση. «Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι τελείως διαφορετικό να ψεκάσεις ένα γραμμάριο σε μια φλόγα από το να ψεκάσεις δύο τόνους. Το ένα γραμμάριο μπορεί να καεί σχεδόν αμέσως, ενώ οι δύο τόνοι απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο για να καούν», εξήγησε. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Λακαφώσης εκτέλεσε πειράματα με έλαια σιλικόνης, τονίζοντας ότι «αν περιμένουμε αρκετά, θα καούν. Δεν καίγονται αμέσως, χρειάζονται χρόνο».
Σχολιάζοντας την καύση ατμοποιημένων ελαίων σιλικόνης, τόνισε ότι «η ταχύτητα καύσης δεν σημαίνει ότι συμβαίνει αμέσως». Στηρίχτηκε σε επιστημονικές μελέτες του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, ο οποίος καταγράφει τις λεπτομέρειες αυτού του φαινομένου. Επίσης, ανέφερε πως τα έλαια σιλικόνης σχηματίζουν ένα προστατευτικό κέλυφος από πυρίτιο, γεγονός που αυξάνει την αντοχή της σταγόνας στην καύση.
Περίπλοκοι Μηχανισμοί Καύσης
Ο Κώστας Λακαφώσης επεσήμανε τη σημασία των περιβαλλοντικών συνθηκών στην καύση. Εξηγώντας τη διαδικασία, ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα της καύσης εξαρτάται από το μέγεθος των σταγόνων ελαίου και τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. «Αν το έλαιο διασπαστεί σε μικρές σταγόνες και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την καύση. Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, όπως για παράδειγμα το βράδυ στους 10 βαθμούς Κελσίου, οι πιθανότητες καύσης μειώνονται δραστικά», δήλωσε.
Η διαδικασία καύσης μπορεί να είναι πολύπλοκη. Σημείωσε ότι εάν μια σταγόνα περάσει από τη φλόγα και δεν ανάψει, όταν πέσει στο έδαφος χάνεται η ευκαιρία της καύσης. Εάν δεν ξεκινήσει η καύση στον αέρα, δεν πρόκειται να καεί ποτέ. Αυτοί οι μηχανισμοί εξηγούν γιατί η καύση ελαίων σιλικόνης είναι πιο δύσκολη, όπως έχουν επισημάνει και οι χημικοί.
Δείτε το πείραμα στην εκπομπή: