lamiachannel.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν από την ΕΕ να προάγει τη διαπραγμάτευση και όχι τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τους δασμούς Τραμπ

banner

Η Στάση της Ιταλίας και της Ισπανίας απέναντι στους Δασμούς των ΗΠΑ

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ιταλίας και της Ισπανίας έκαναν έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποφύγουν κάθε μορφή αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του πρώην προεδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αντίθετα, προτείνουν την υιοθέτηση μιας πιο εποικοδομητικής προσέγγισης, τη στιγμή που πολλές από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν πιο σκληρή αντίδραση.

Ο Κάρλος Κέρπο, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας, τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη οδός για τη λύση». Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει τη διάθεση της Ισπανίας να αναζητήσει ειρηνικούς διαύλους επικοινωνίας, αντί να στραφεί σε αντιπροσαρμοστικές πολιτικές που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, προέτρεψε τους ευρωπαίους ομολόγους του να αποφύγουν «το κουμπί του πανικού» και να παραμείνουν ψύχραιμοι. «Πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά τον αντίκτυπο των δασμών και να αποφύγουμε να εμπλακούμε σε μια πολιτική ανταποδοτικών δασμών, η οποία θα ζημίωνε όλους μας, ειδικότερα εμάς», δήλωσε ο Τζορτζέτι σε συνέδριο που διεξήχθη στη γραφική περιοχή του Τσερνόμπιο, κοντά στη λίμνη Κόμο.

Στην αρχή της εβδομάδας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, χαρακτήρισε τους αμερικανικούς δασμούς ως «λάθος», προσθέτοντας ότι η Ρώμη προτίθεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση της Δύσης έναντι άλλων διεθνών παικτών.

Αντίθετα, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να απαντήσουν με πιο «επιθετικό» τρόπο στους δασμούς του Τραμπ. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, δήλωσε στις 3 Απριλίου ότι «είμαστε σε ισχυρή θέση. Μπορούμε να ενοποιήσουμε τις δυνάμεις μας με πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου, αυξάνοντας την πίεση στους Αμερικανούς». Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, με επικεφαλής τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προτείνει τις επιχειρήσεις της ΕΕ να αναστείλουν οποιαδήποτε επένδυση στις ΗΠΑ μέχρι να υπάρξει μια σαφής απάντηση στα ζητήματα που έχουν προκύψει από τους δασμούς του Τραμπ. «Είναι σημαντικό οι μελλοντικές επενδύσεις να αναμένονται για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο Μακρόν, θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη μιας συντονισμένης αντίδρασης της Ευρώπης.

Related posts

Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 31 Μαρτίου έως 6 Απριλίου

praktiki 4

Διαβεβαίωση Χέγκσεθ: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με την Κίνα αλλά προειδοποιούν για τις απειλές της

user 3

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις Επιπτώσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Επιχειρήσεις και τον Τουρισμό από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας

user 3