lamiachannel.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα προειδοποιεί τον ΟΗΕ για τη σημασία ρυθμιστικού πλαισίου στην τεχνητή νοημοσύνη και την ειρήνη

banner

Η Σημασία της Συνάντησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον ΟΗΕ

Μία άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γνωστή ως «φόρμουλα Άρια», πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Αξιοποιώντας την ασφαλή, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Η πρωτοβουλία αυτή διοργανώθηκε από την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γαλλία και τη Δημοκρατία της Κορέας, ενώ συνδιοργανωτές ήταν η Αρμενία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Σκοποί και Ομιλητές της Συνάντησης

Ο κύριος στόχος της συνεδρίασης ήταν να εξεταστούν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να ληφθούν από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην προστασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Στο προσκήνιο βρίσκονταν οι Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικής Προοπτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Γιασμίν Αφινά, ερευνήτρια AI στο UNIDIR, και η Σαρλότ Σκάνταν, Σύμβουλος Πληροφοριακής Ακεραιότητας στο Τμήμα Παγκόσμιας Επικοινωνίας του ΟΗΕ.

Η συζήτηση εστίασε στις τρέχουσες πρωτοβουλίες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά στις αποστολές διατήρησης της ειρήνης. Μεταξύ των πρακτικών μέτρων που αναφέρθηκαν, περιλαμβάνονταν ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την αποτροπή της κακόβουλης στρατιωτικής χρήσης της AI και η ενίσχυση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής συνοχής.

Η Ελλάδα και η Δέσμευσή της για Υπεύθυνη Χρήση της AI

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Αναγνώρισε την τεχνητή νοημοσύνη ως «την πιο αξιοσημείωτη τεχνολογική καινοτομία της εποχής μας» και εξέφρασε τη δέσμευση της Ελλάδας για μια «ανθρωποκεντρική ατζέντα για την τεχνητή νοημοσύνη». Αυτή βασίζεται στη διαφάνεια, την ηθική χρήση και τη λογοδοσία, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών.

Ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση της AI με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, υπογραμμίζοντας πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες και τη δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού να υπογράψει τη «Διακήρυξη των Παρισίων για τη Διατήρηση του Ανθρώπινου Ελέγχου στα Οπλικά Συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη».

Πρωτοβουλίες και Επόμενα Βήματα

Η Ελλάδα προετοιμάζει εθνική συνεισφορά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη διεθνή ασφάλεια, ενώ οργανώνει ένα «Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων» τον Μάιο με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη στον στρατιωτικό τομέα. Επιπλέον, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει τη «διεθνή συναίνεση» για τη ρύθμιση της AI και να εντάξει την «υπεύθυνη χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης» στις εντολές ειρηνευτικών αποστολών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συμμόρφωσης με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας για ειδικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα συνδεθεί με τη προστασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Διεθνής Συνεργασία και Κοινές Πρωτοβουλίες

Η Ελλάδα υποστηρίζει τη θέση ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ενσωματωθεί στην παγκόσμια ατζέντα ειρήνης και ασφάλειας του ΟΗΕ. Σε αυτό το πνεύμα, προτείνει συγκεκριμένα βήματα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως η δημιουργία διεθνών ερευνητικών κέντρων για την ασφάλεια και την ηθική της AI, καθώς και η εγκαθίδρυση εξειδικευμένων φόρων αντιμετώπισης προκλήσεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου και δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια βαθιά κοινωνική αλλαγή που επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.

Η Κύπρος και η Ρόλος της στη Συναίνεση για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την πλευρά της, η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από την Αναπληρωμένη Μόνιμη Αντιπρόσωπο Γαβριέλλα Μιχαηλίδου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της ηθικής και διαφανούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Επεσήμανε την ανάγκη άμεσης καθιέρωσης διεθνών κανόνων σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τη σημασία των διεθνών ηθικών προτύπων που θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη και θα μειώνουν τους κινδύνους.

Η Κύπρος προγραμματίζει λύσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών άνθρακα, υποστηρίζοντας τις πολιτικές βιωσιμότητας της ΕΕ και προσκαλεί για συνεργασίες μεταξύ του ΟΗΕ, κυβερνήσεων, τεχνολογικού τομέα και κοινωνίας πολιτών, με στόχο τη διατήρηση της ακεραιότητας της πληροφορίας.

Η συνεδρίαση κατέδειξε τη ζωτική σημασία της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, προάγοντας μια χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση για την απώθηση των συγκρούσεων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

Related posts

Ουκρανία Ρωσία Επίθεση σε Ενεργειακές Υποδομές 30 Φορές από τον Μάρτιο

user 3

Αναβάθμιση της Ναυτικής Δύναμης: Η Ελλάδα Προχωρά στην Απόκτηση Τέταρτης Φρεγάτας Belharra

user 3

Συναγερμός στην Λαμία: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (Βίντεο-Φωτογραφίες)

user 3