Η Αποπληρωμή Δανείων από την Ελλάδα Του 2031
Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία προγράμματα διάσωσης της κρίσης χρέους έως το 2031, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του θέμα και σύμφωνα με δηλώσεις δύο κυβερνητικών αξιωματούχων. Οι πληρωμές αυτές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε ετήσιες δόσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος 10 χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη των δανείων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει το πρακτορείο.
Η οικονομία της Ελλάδας έχει αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση που διαρκούσε από το 2009 έως το 2018. Αυτή η περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν σφοδρές δυσκολίες λόγω των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις που προκλήθηκαν από την πολιτική λιτότητας.
Στρατηγική Αποπληρωμής
«Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που λήγουν το 2041», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Ελλάδα προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει ένα ταμειακό απόθεμα ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και έσοδα από υψηλότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και νέες εκδόσεις ομολόγων για να καλύψει τις υποχρεώσεις αυτές.
Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαίωσε ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αν και δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος ή του ύψους των ετήσιων πληρωμών. «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ποσοστό αυτό ενδέχεται να φτάσει το 135% έως το 2027, ενδεχομένως ξεπερνώντας αυτό της Ιταλίας, όπου το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2026.
Ιστορικό της Κρίσης Χρέους
Η κρίση στην Ελλάδα ξέσπασε το 2009, όταν αποκαλύφθηκε μια σημαντική δημοσιονομική ανωμαλία που είχε προκληθεί από δεκαετίες φοροδιαφυγής και υπερδιογκωμένων δημόσιων υπηρεσιών. Καθώς η κρίση αυτή απείλησε την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης που ανήλθαν συνολικά σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την περίοδο 2010-2015.
Η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ το 2022 και έως το τέλος του 2024 είχε ήδη εξοφλήσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα ποσά αναμένονται να εξοφληθούν έως το 2031, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της χώρας να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά της στο κάτω μέρος σχετικά με το εξωτερικό χρέος.