Δημιουργία ενός Φιλικού Επενδυτικού Περιβάλλοντος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
«Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εργαζόμαστε με επιμονή για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη βιώσιμη αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την ομιλία του στο 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage), που διεξάγεται από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι «η μετάβαση σε μία πράσινη και γαλάζια οικονομία απαιτεί στρατηγικές επενδύσεις, καινοτομία και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία».
«Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην ενότητα «Πράσινη και μπλε συμφωνία για τον τουρισμό μέσω της βιώσιμης αναβίωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Περιβαλλοντικών Πόρων», «η Ελλάδα προχωρά στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και το ΕΣΠΑ 2021-2027, υποστηρίζοντας πράσινες και βιώσιμες υποδομές στον τουρισμό, ενισχύοντας τη νέα επιχειρηματικότητα και προστατεύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι «παράγοντας-κλειδί στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο είναι η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν κρίσιμη σημασία για την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση». Επισήμανε ότι «ειδικά στα μικρά νησιά, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, δύο χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες είναι προγραμματισμένες για την υποστήριξη υφιστάμενων, νέων και μελλοντικών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους».
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «ο τουρισμός και η πολιτιστική κληρονομιά είναι θεμελιώδης πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης προόδου». Υπογράμμισε επίσης ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται με σύγχρονο και καινοτόμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και της μετάβασης σε ένα πράσινο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Παπαθανάσης εξέφρασε την προσδοκία ότι «θα προκύψουν προτάσεις που θα συνεισφέρουν σημαντικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για όλους τους Έλληνες».
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου, τονίζοντας ότι «αυτός ο θεσμός προάγει τη συνεργασία για τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Στο συνέδριο προεδρεύει η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία είναι επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας και επιστημονικά υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, καθώς και Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.