lamiachannel.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βολιβία: Η υπόθεση του φυγόδικου γκουρού και η εκμετάλλευση ιθαγενών εδαφών για το κράτος «Καϊλάσα»

banner

Σκάνδαλο στη Βολιβία: Ο Γκουρού Nithyananda και η Δημιουργία της «Καϊλάσα»

Μία εντυπωσιακή και ταυτόχρονα ανησυχητική εξέλιξη έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον φυγόδικο Ινδό γκουρού Nithyananda, ο οποίος προσπαθεί να ιδρύσει το δικό του κράτος στη Λατινική Αμερική. Δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει ότι οι υποστηρικτές του γκουρού έχουν εμφανιστεί σε διάφορες χώρες της περιοχής, όπως το Εκουαδόρ, η Παραγουάη και η Βολιβία, προσφέροντας ποσά που αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουν γη και να εγκαθιδρύσουν την φανταστική τους επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι ο Nithyananda προχώρησε σε συμφωνίες με τους ιθαγενείς Baure στον Αμαζόνιο της Βολιβίας, υπογράφοντας συμβόλαιο «αιώνιας» εκμίσθωσης 148.260 στρεμμάτων της γης τους έναντι ετήσιου ποσού 108.000 δολαρίων. Παρόμοια συμφωνία υπεγράφη και με τους ιθαγενείς Cayubaba, οι οποίοι εκμίσθωσαν 31.000 εκτάρια για 55.800 δολάρια ετησίως, με την προοπτική ότι η χώρα θα αποκτήσει αναγνώριση ως κυρίαρχο κράτος, γνωστή ως «Ηνωμένες Πολιτείες του Κάιλασα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη φαντασία για την ανάπτυξη ενός νέου κράτους προήλθε από τον Nithyananda το 2019, όταν εγκατέλειψε την Ινδία έπειτα από κατηγορίες για απαγωγή παιδιών και βιασμό, προκειμένου να αναζητήσει ένα νέο «παράδεισο» στη Λατινική Αμερική. Παρά τις αποτυχίες του σε προηγούμενες προσπάθειες απόκτησης γης στο Εκουαδόρ και την Παραγουάη, καθώς και μία ανεκπλήρωτη συμφωνία με την πόλη Νιούαρκ στις ΗΠΑ, η “μαϊμού” αυτή χώρα βρήκε πρόσφορο έδαφος στη Βολιβία.

Ανάμεσα σε Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2024, εκπρόσωποι του Nithyananda υπέγραψαν συμβάσεις με τουλάχιστον τέσσερις ομάδες ιθαγενών, διασφαλίζοντας τη μίσθωση γης για 1.000 χρόνια με όρους που περιλάμβαναν «αυτόματη και αέναη ανανέωση». Ωστόσο, οι υποσχέσεις που έγιναν προκάλεσαν ανησυχία και έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της κατάχρησης και της παρανομίας.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης από την εφημερίδα El Deber τον Μάρτιο του 2025 έκανε πολλούς να αναρωτηθούν για την αξιοπιστία αυτών των συμβολαίων. Η δημοσιογράφος Silvana Vicenti, η οποία αποκάλυψε την ιστορία, δήλωσε ότι τα συμβόλαια φάνηκαν τόσο παράλογα που σχεδόν κινηματογραφικά. Μέσα από τα κείμενα, προκύπτει ότι η Kailasa θα έχει πλήρη κυριαρχία στα εδάφη, περιλαμβάνοντας τα δικαιώματα του εναέριου χώρου και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Επιπλέον, οι ιθαγενείς θα υποχρεώνονταν να υπερασπιστούν την Καϊλάσα σε νομικές διαδικασίες και να υποστηρίξουν την αναγνώρισή της ως κυρίαρχου κράτους.

Η δικηγόρος Jhovana Morales από την οργάνωση Fundación Tierra δήλωσε ότι οι συμβάσεις παραβιάζουν αρκετούς νόμους της Βολιβίας και είναι «απάτη». Σημείωσε πως η ρήτρα της αέναης μίσθωσης είναι νομικά αδύνατη, καθώς η βολιβιανή νομοθεσία ορίζει μέγιστη διάρκεια μίσθωσης τα 10 χρόνια. Οι αναφορές ακόμα καταδεικνύουν την αμηχανία και την απόγνωση των ιθαγενών, καθώς κανείς δεν έχει κατανοήσει πώς έχουν προχωρήσει οι εκπρόσωποι του γκουρού να προσεγγίσουν αυτές τις περιοχές.

Μετά την δημόσια αποκάλυψη του θέματος, η κυβέρνηση της Βολιβίας δήλωσε ότι αρνείται τους διπλωματικούς δεσμούς με την προσποιητή χώρα. Παρά τις αποκαλύψεις, έχει κυκλοφορήσει μια εικόνα του προέδρου της Βολιβίας, Luis Arce, ο οποίος χαμογελά καθώς παραλαμβάνει το βιβλίο με τίτλο «Ηνωμένες Πολιτείες της Καϊλάσα» από έναν εκπρόσωπο του γκουρού. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, ανεβάζοντας τα ηθικά και νομικά διλήμματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Related posts

Εφορία: Αυξημένα δηλωθέντα εισοδήματα και η πραγματικότητα των 10.000 ευρώ για τους Έλληνες

user 3

«Διπλωματία και Αντεπίθεση: Η Στρατηγική Τραμπ στην Κίνα Με Δασμούς 145% και η Ευρωπαϊκή Αντίδραση»

user 3

Τραμπ: Στρατηγικό σχέδιο για αποθήκευση μετάλλων από τον βυθό του Ειρηνικού κατά της Κίνας

user 3