Θάνατος του Καθηγητή Αλέξη Πολίτη
Σε ηλικία 80 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο καθηγητής Αλέξης Πολίτης, μια εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα του δημοτικού τραγουδιού. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, αποτίει φόρο τιμής στον διακεκριμένο επιστήμονα, τονίζοντας τη μοναδική του συμβολή στη λογοτεχνία και την έρευνα.
Ο Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Université Paris IV (Sorbonne). Η ακαδημαϊκή του καριέρα υπήρξε εντυπωσιακή καθώς εργάστηκε έως το 1989 στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, προτού μετακομίσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εκλέχθηκε ομότιμος καθηγητής.
Η ενασχόλησή του με το δημοτικό τραγούδι τον καθόρισε ως έναν από τους πρώτους ερευνητές του είδους. Μεταξύ των έργων του, περιλαμβάνονται σημαντικά αναγνώσματα που συμβάλλουν στην κατανόηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως:
- Το δημοτικό τραγούδι. Κλέφτικα, Αθήνα 1973, 31985
- Η ανακάλυψη των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, Αθήνα 1984, 21999
- Ρομαντικά χρόνια: Ιδεολογίες και νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830-1880, Αθήνα 1993, 32003
- Claude Fauriel, Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια, Α΄-Β΄, Ηράκλειο 1999, 32000
- Το μυθολογικό κενό, Αθήνα 2000
- Εγχειρίδιο του Νεοελληνιστή, Ηράκλειο 2002, 22005 (συνεργασία με Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη και Μαρία Μαθιουδάκη)
- Αποτυπώματα του χρόνου, Αθήνα 2006
- Το δημοτικό τραγούδι, Ηράκλειο 2010
- Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα, Α΄-Γ΄, Αθήνα 2011 (επιμέλεια με τη συνεργασία της Γεωργίας Παπαγεωργίου)
Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Τα ελληνικά γράμματα θρηνούν την απώλεια του Αλέξη Πολίτη, ενός ξεχωριστού διανοητή και φιλολόγου. Ο θάνατός του αφήνει ένα κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα και καρδιοχτύπι στους μαθητές και συναδέλφους του, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη δέσμευση και το πάθος του.»
Στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι θα θυμούνται τον καθηγητή Πολίτη «όχι μόνο για τη σφραγίδα που άφησε στην κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για τη γενναιοδωρία και την αφοσίωσή του στην καθοδήγηση της επόμενης γενιάς επιστημόνων. Η σεμνότητά του και η ζεστασιά του στις προσωπικές του επαφές καταδεικνύουν τον ακέραιο χαρακτήρα του.» Τα συλλυπητήριά του απευθύνει στην οικογένεια, τους συνεργάτες και τους φίλους του.